Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shito-ryu kialakulása

Shito-ryu

A legnagyobb karateirányzatok egyike a Shito-ryu, amit az alapító Kenwa Mabuni 1923-ban hozott létre Okinavában. Mabuni két mestertől tanult: Higasionna Kanryotól, akitől a Naha-te irányzat módszereit, a gyors kéztechnikákat, illetve Yasutsune Itosutól, akitől a Shuri-te (Shorei-ryu) irányzat módszereit, az erőteljes mozdulatokat tanulta. A két tanításból hozta létre saját iskoláját, amit mestereinek neve után Shitonak nevezett el.

A shito-ryunak több irányzata létezik, jellemzői a gyors és nagyerejű kéztechnikák és a pontosan kidolgozott mozgáskultúra, az időt és energiát feleslegesen használó mozdulatok kerülése.

A Kenwa Mabuni által alkotott irányzat hatvan formagyakorlatot tartalmaz: megtalálható valamennyi Naha-Te kata változata, továbbá több Shuri-Te és Tomari-Te kata, és még néhány további kínai kata.

Alapítója:
Kenwa Mabuni (1889-1952)
Ken-Wa Mabuni  1889. november 14-én született Shuri-ban. A Mabuni család az ősi Oshiró ház leszármazottja, akik már a XV. században császári szamuráj család voltak. 13 éves korában kezdte karate tanulmányait Yasutsune Itosu (1831-1915) mesternél, aki a Shuri-Te nagymestere volt.


Gyermekkori barátja, Chojun Miyagi (A Goju-Ryu megalapítója) mutatta be őt mesterének, Kanryo Higashionna-nak (1853-1915), akitől 20 éves korában elkezdte tanulni a Naha-Te stílust.

Kenwa Mabuni Itosun és Higashionna-n kívül Aragaki Kamadeunchu-tól (1840-1918) is tanult, aki az Unshu, Sochin, Niseishi, Aragaki-Sai, Aragaki-bo formagyakorlatokat és a botvívás művészetét oktatta. Tanult még a híres Woo Yin Gue mestertől Fehér Daru Kung Fu-t, a sai művészetét pedig Shinpachi Tawata-tól tanulta meg.

1929-ben letelepedett Oszakában, ahol elkezdte saját stílusát tanítani, amit két nagy mestere tiszteletére nevezett Shito-ryunak. A Shi az Itosu név japán írásának első ideogramja, míg a To a Higashionna névnek szintén az elso ideogramja (Itoshu = Shi, és Higashi = To).

Mabuni sensei a két stílus összekapcsolásán túl kiegészítette azt egy módszertani, tudományos és logikai alappal. Az általa létrehozott irányzat nem két különböző stílus összekeverése, hanem két egymástól igen eltérő irányzatnak a harmonikus összekapcsolása, amiben a lágy kiegészíti a keményet, az egyenes és köríves mozgás összhangban, és nem ellentétben áll egymással. A Shito-Ryu iskola a küzdőtávolság tekintetében középen áll a Shotokan és a Gojo-Ryu között, és az állások is ezt tükrözik, se nem mélyek, se nem túl magasak. Gyakran a védekezés és támadás egy időben történik, nem különálló mozdulatokkal, hanem folyamatos mozgással, ami a küzdelmi hatékonyságot növeli. Technikai repertoárja a karate ágazatok között a legnagyobb, mind a Shuri-te, mind a Naha-Te elemeit magába foglalja. A végrehajtott technikák mentesek a díszítésektől, a felesleges mozdulatoktól, minden elem a hatásosságot szolgálja.

Az iskola széles és mély gyökereinek köszönhetően nagyon sok formagyakorlatot tartalmaz, amit tanulói sok éven át, gyakorolhatnak. Köztük megtalálhatók az erőteljes Shuri-Te katák, a keménységet és lágyságot ötvöző Naha-Te katák és az elegáns Fehér Daru katák.

Kenwa Mabuni szellemisége szerint a tanulók önmagunk tökéletesítésére törekszenek a harcművészet segítségével.

Kenwa Mabuni leghíresebb tanítványai: Manzo Iwata és Kenei Mabuni (shitokai), Teruo Hayashi (Hayashi-Ha shito-ryu), Ryuho Sakagami (itosu kai), Choriji Tani (Tani-ha shito-ryu, kofu kan shukokai), Takamusa Tomoyori (kenyu kai), Masaru Watanabo (seiki-kai), Yuki-Mori Kuniba (seishin-kai), Masaru Sawayama (nipon kempo).

Mabuni sensei halála váratlanul, 1952. május 23.-án, 63 éves korában következett be.


Alakjai:
Mabuni Kenei
Mabuni Kenei, Mabuni Kenwa első szülött fia, aki jelenleg a Shito Ryu vezető nagymestere, 1918 február 13-án született Okinawán, Shuri városában, Mabuni Kenwa 3 gyermeke közül elsőként. Kora gyermekkorától kezdve folyamatosan részesült édesapja személyes tanításában.


Együtt edzett Motobu Choki-val, Moden Yabiku-val, Funakoshi Gichinnel (Shotokan) és Miyagi Chogunnal (Gojo-ryu). Ő az utolsó élő személy, aki ismerte a négy fő karate stílus alapítóját személyesen is. Személyesen tanította Fujita Seiko is, az utolsó ninja mester, aki a házukban lakott.

1952 május 23-án Mabuni Kenwa váratlan halála után apja örökébe lépett, és a stílus második nagymestere (Ni daime soke) lett. A mai napig aktívan részt vesz az oktatásban.

 
 
Facebook

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Statisztika

Online: 2
Összes: 740904
Hónap: 3225
Nap: 68