Okinawa Kobudo


A kobudo a karate alapjain nyugvó eszközös önvédelmi rendszer. Az Okinawán élő karatemesterek kézenfekvő módon a kobudo fegyverek mesterei is voltak és a karatéhoz hasonlóan egymásnak is átadták tudásukat, így a következő generációk már egyre több fegyver kezelését sajátították el. A hagyományos Okinawa Kobudo 28 féle fegyvert használ, ebből az Oshukai rendszerében 14 fegyvert kezelését tanítják. Az kobudo hasonló fejlődésen ment keresztül, mint a karate.

Eleinte kis csoportokban, napi használati eszközökkel gyakoroltak, mivel a fegyverek használata csupán a katonák és a nemesség kiváltsága volt. Miután Okinawa szigete egy ütközőzóna volt állandó katonai konfliktusokkal, ez az ott élőket önvédelemre késztette.

Mindenki a napi használati eszközeit alakította tökéletes önvédelmi fegyverré, a mindenhol jelenlévő botot ( bo ) vagy a halászok az evezőlapátot ( eku ) és a csáklyát ( nunti bo ), míg a földművesek a cséphadarót ( nunchaku ) és a sarlót ( kama). Mára a kobudo már Okinawa kulturális kincseihez tartozik és a világ harcművészeti örökségének része.

A szervezetünk vezetője Kenyu Chinen mester, 1944-ben született Okinawán. 14 évesen kezdett karatézni Okinawa Shorin ryu stílust gyakorolva, majd 16 évesen kezdett el Okinawa kobudoval foglalkozni Matayoshi Shinpo mesternél. 1976-ban Európába küldték a Shorin ryu és az Okinawa kobudo népszerűsítésére; első dojo-ját Párizsban nyitotta meg. 1993 ban létrehozta World Oshukai Federation nevű szervezetet, melynek mi is tagjai vagyunk. Chinen mester jelenleg 9. dan fokozattal rendelkezik Okinawa kobudo és Shorin ryu stílusból is.

Forrás:    https://oshukai.hu/ és https://kobudoszolnok.hu/

GYIK

1. Milyen eszközökkel lehet megismerkedni, gyakorolni az Oshukai Okinawa Kobudo edzésein?

Bo - bot: ez az első fegyver, aminek a gyakorolni kezdünk. A rendszerünkben használt hosszúbot kb. 180 cm hosszú.

Sai - villa: ez egy fémből készült eszköz, mely a következő lépés a fegyverekkel történő ismerkedésben.

Tonfa: a harmadik eszköz, amivel gyakorlunk. Ennek kicsit hosszabb verzióját ma számos rendvédelmi szerv használja.

Nunchaku: ez a negyedik eszköz, aminek a használatát gyakoroljuk, két kb. 30 cm hosszú bot kötéllel összekötve.

Ezeket az eszközöket követik

Jo - egy rövidebb, kb. 120-130 cm hosszú bot

Sansetsukon - háromrészes nunchaku: három kb. 60 cm-es bot láncokkal összekötve

Kama - sarló: kb. 30 cm-es nyélen egy derékszögben rögzített penge.

Valamint mester szinten további 7 fegyvert használ az iskola....

2. Milyen ruhában gyakorlunk 

Az Oshukai szervezetében a hivatalos öltözet a fehér nadrág és a fekete kabát, melynek mellrészén a szervezet logója van. A nadrág és a kabát természetesen karate gyakorlóruházatot jelent. :)

Első edzéseken a meglévő fehér karateruha vagy egy kényelmes nadrág és póló is elegendő.

3. Mikor kell saját fegyvereket beszereznem

Eleinte csak a hosszú bottal ( bo ) gyakorlunk. Az edzéseken tudunk biztosítani botokat. Természetesen, ha komoly a szándék és gyakorolni szeretnél, akkor nem árt egy saját bot, majd idővel a többi fegyver beszerzése is, hogy akár a szabadidődben is tudjál gyakorolni.